Wat is communicatie?

Wat is communicatie?

Communicatie is het proces waarbij de zender de intentie heeft een boodschap over te brengen naar een of meer ontvangers (Communicatiehandboek, Wil Michels). Maar wat (de boodschap) je klanten wil vertellen is net zo belangrijk als hoe (Communicatie uiting) je het verteld en aan wie (doelgroep). Eigenlijk is dat waar het bij communicatie over gaat. Het klinkt heel simpel maar in de praktijk blijkt het toch nog ingewikkeld.

Laten we starten met wat wil je bereiken:
1. Wil je mensen bewust maken dat je er bent omdat je bijvoorbeeld nieuw op de markt bent?
2. Wil je informatie delen om klanten te helpen bij het maken van een beslissing?
3. Zijn jou klanten al bekend met je bedrijf, product of dienst en wil je en wil je ze nu interesseren om daadwerkelijk over te gaan tot aankoop?
4. Wil je dat klanten terugkomen voor herhaal aankopen?
5. Wil je dat klanten extra producten of diensten aanschaffen?

Naast wat je wil bereiken is het van belang om te kijken wie jou klant is. Als ik vraag wie is je doelgroep is het vaak: Iedereen! Dit antwoord gaat je niet verder helpen want je kan niet iedereen bereiken met dezelfde boodschap en op dezelfde manier. Daarnaast wil je ook niet iedereen als jou klant. Ben je bijvoorbeeld een App bouwer, wil je dan een meneer van 94 zonder kennis van de digitale wereld als klant? Ik denk van niet, want jullie zullen elkaar alleen maar teleurstellen en verwarren. Jij bent voor een bepaalde doelgroep zeer waardevol en dat zijn de klanten die je graag wilt bereiken. Dat zijn ook nog eens de leukste klanten!

Hoe is de volgende stap en die is net zo belangrijk als de vorige twee stappen. Iedereen probeert zijn product of dienst te verkopen en mensen worden overspoeld met informatie. Daardoor is het belangrijk dat jou boodschap luid en duidelijk overkomt bij jou (toekomstige) klanten. Hiervoor zijn vele tools inzetbaar. Bekijk de lijst met communicatie en marketing uitingen voor ideeën. 

Kom je er aan de hand van deze punten zelf niet uit neem dan contact met me op via info@ferp.nl / 06-30138122 / de communicatiecheck